Ένα από τα πιο βασικά φαινόμενα που μελετάει η Γνωστική Ψυχολογία είναι η εξαιρετικά τεχνική, προγραμματισμένη, και μηχανική συμπεριφορά που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος. Πολλές φορές λέμε ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος της φύσης. Στην πράξη, το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό που τον διακρίνει, η νοημοσύνη του, μπόρεσε να κάνει μεγάλα τεχνολογικά θαύματα. Για παράδειγμα, επιτρέπει σε ένα άτομο να συνδεθεί με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Μπόρεσε να δημιουργήσει διαστημόπλοια, δορυφόρους, drones, αυτόματα αυτοκίνητα, ρομπότ που ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη, κλπ. Παρά όλα αυτά, αγνοεί τον εαυτό του. Αγνοεί ότι είναι μια μηχανή πολύ μεγαλύτερης πολυπλοκότητας από οποιαδήποτε μηχανή έχει εφευρεθεί ποτέ. Για αυτό λέμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι ακόμα άνθρωπος, αλλά ένα διανοητικό ζώο, μια ανθρώπινη μηχανή.

Όταν κατευθυνόμαστε στο πρακτικό επίπεδο της αυτοπαρατήρησης, ανακαλύπτουμε ότι αυτό επιβεβαιώνεται σε μια αυτόματη αντιδραστική συμπεριφορά και χαρακτηρίζεται από μια ασυνειδησία. Ειδικά στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε, και να πράττουμε όπως «θέλουμε», όπως επιθυμούμε, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ελεύθερο όσο υποθέτουμε. Επειδή οι επιθυμίες, τα έργα μας, τα σχέδιά μας, οι απόψεις μας, οι αντιλήψεις μας, εκτελούνται μέσα μας όπως ένα λογισμικό, ένας αλγόριθμος, ή μια εφαρμογή. Αγνοούμε την λειτουργία όλων αυτών που είναι εγκατεστημένα στην ανθρώπινη μηχανή.

Αυτό το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε πολλαπλές εμπειρίες που μας έχει δώσει η ζωή, που σαν αποτέλεσμα σχημάτισαν τον χαρακτήρα μας και την προσωπικότητά μας: οικογενειακές, σχολικές, θρησκευτικές, πολιτικές, οικονομικές, σεξουαλικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, κλπ. Αυτές προγραμματίζουν την ανθρώπινη μηχανή. Σαν αποτέλεσμα, ζούμε μια ζωή που ακολουθεί τις βαθιές υπαγορεύσεις αυτού του μηχανισμού.

Η μηχανικότητα της ζωής

 Η ζωή είναι μια καθημερινή αδιάκοπη επανάληψη. Η ακολουθία των πράξεων από την στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την στιγμή που κοιμόμαστε επαναλαμβάνεται πολλές φορές σαν ρολόι: ξυπνάμε, ντυνόμαστε, τρώμε, πλένουμε τα δόντια μας, οδηγούμε, παίρνουμε το λεωφορείο, δουλεύουμε, μελετάμε, πίνουμε καφέ, μιλάμε, τρώμε ξανά, επιθυμούμε, αγοράζουμε, γκρινιάζουμε, τσακωνόμαστε, λέμε ψέματα, τρώμε ξανά, κοιμόμαστε, κλπ.

Μπορεί ένα άτομο να μην συνειδητοποιεί ότι το τρένο της ζωής του ακολουθεί πάντα τον ίδιο δρόμο. Και μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, συνεχίζει να επαναλαμβάνει σκηνές: κάποιες δραματικές, άλλες κωμικές, και κάποιες μέχρι και τραγικές. Υποφέρει από αυτή την θεατρική, μυθιστορηματική κατάσταση, αλλά δεν υποψιάζεται καν ότι αυτό είναι το λογικό αποτέλεσμα αυτού που κάνει ο ίδιος και αυτού που φέρει στο εσωτερικό του.

Και αν δεν γνωρίσει τον εαυτό του, ποτέ δεν θα μπορέσει να αλλάξει αυτή την εικόνα και να κατευθύνει την ζωή του συνειδητά.

«Το διανοητικό ζώο είναι μια μηχανή, αλλά μια πολύ ειδική μηχανή· Αν αυτή η μηχανή κατανοήσει ότι είναι μια μηχανή, αν οδηγηθεί σωστά και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μπορεί να σταματήσει να είναι μια μηχανή για να μετατραπεί σε έναν Άνθρωπο».

Α.Δ. Σαμαέλ.

Αναζητώντας μια πιο συνειδητή ζωή

 

Πώς μεταμορφώνουμε την ζωή μας; Πώς σταματάμε να είμαστε μηχανές; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μηχανές. Ωστόσο δεν αναφερόμαστε σε μια διανοητική πράξη πεποίθησης, να πούμε και να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι είμαστε άνθρωποι-μηχανές. Αλλά χρειάζεται να αλλάξουμε την οπτική μας γωνία και να ξεφύγουμε από τον συνηθισμένο μας τρόπο σκέψης. Δηλαδή, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την αντιληπτική ικανότητα της συνείδησης. Με μια λέξη, να αφυπνιστούμε, για να αντιλαμβανόμαστε απευθείας την ωμή πραγματικότητα της ασυνειδησίας μας, της αυτόματης μηχανικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει τον τρόπο που ζούμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι μια ζωή ρουτίνας χωρίς να την εξετάσουμε αποκτά μια μονότονη, βαρετή και ανυπόφορη γεύση. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε μηχανές. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να εφαρμόσουμε τις τεχνικές της αυτογνωσίας, όπως είναι η παρατήρηση του εαυτού.

Για να ξεκινήσετε αυτό το θαυμάσιο μονοπάτι προς το εσωτερικό σας και να μάθετε όλες αυτές τις τεχνικές, σας προσκαλούμε στα δωρεάν σεμινάριά αυτογνωσίας μας, online και με φυσική παρουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βασίλης Βασιλόπουλος

Συνήθως απαντά εντός μιας ημέρας

Powered by WpChatPlugins