Ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο από λέξεις. Οι λέξεις δεν είναι μόνο απλοί τρόποι επικοινωνίας αλλά επίσης εκφράζουν μια ολόκληρη ιδέα και δίνουν ή αφαιρούν νόημα από τα συναισθήματα. Οι λέξεις είναι σχεδόν τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο. καθώς και στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή. Η χρήση των λέξεων, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα, καθορίζει τον τρόπο με τον οποιο σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Σε τέτοιο βαθμό, που ο τρόπος με τον οποίο αφηγούνται οι ιστορίες ή τα γεγονότα επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και το νόημα που βγάζουμε. Η ατομική μας γνώμη αποτελείται από λέξεις.

«Οι λέξεις μπορούν να είναι σαν ακτίνες Χ αν χρησιμοποιηθούν σωστά: περνούν από τα πάντα». Άλντους Χάξλεϋ

Η Χρήση των Λέξεων στους Αρχαίους Πολιτισμούς

Για τους αρχαίους πολιτισμούς, η χρήση των λέξεων δεν περιοριζόταν μόνο στην επικοινωνία ιδεών ή συναισθημάτων. Ήταν επίσης η έκφραση μιας δύναμης, ικανής να αντικατοπτριστεί σε ένα πραγματικό και συγκεκριμένο γεγονός.

Οι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι ο λόγος διέθετε μια έντονη μαγική δύναμη, χάρη στην οποία οι ιερείς, γνωρίζοντας καλά τη φύση των ανθρώπων και των θεών, μπορούσαν να κάνουν αιτήματα και ικεσίες στους τελευταίους. Ο ίδιος ο Φαραώ, όταν ήθελε κάτι, το διέταζε με τα λόγια του. Αυτές οι εντολές υπακούονταν αμέσως από τους ανθρώπους, έτσι ώστε ο λόγος του Φαραώ, θεού στη γη, δημιουργούσε την πραγματικότητα, μέρα με τη μέρα.

                                                   «Εγώ είμαι ο Μέγας Λόγος» Ο Φαραώ. Κείμενα των Πυραμίδων.

Είναι γραμμένο στα ιερά βιβλία. Περιλαμβάνεται στο bereshit της Εβραϊκής Τορά, καθώς και στη γένεση της Παλαιάς Διαθήκης της Χριστιανικής Βίβλου, ο λόγος σχετίζεται στενά με την παντοδύναμη εξουσία του δημιουργού:

    • «1 Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν με τον Θεό, και ο Λόγος ήταν Θεός.

    • 2 Αυτός ήταν στην αρχή με τον Θεό.

    • 3 Όλα τα πράγματα έγιναν από αυτόν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε τίποτα από αυτό που έγινε».  Ιωάννης 1:1-3

Για τους αρχαίους αυτόχθονες λαούς της Αμερικής, οι λέξεις και ιδιαίτερα το τραγούδι (η μουσική ή η μελωδική λέξη), είχαν μαγική και θεραπευτική δύναμη, αφού η κοσμοθεωρία τους επέτρεπε να έχουν μια στενή σχέση με τη φύση, μέσω του σεβασμού και της φροντίδας για το δικό τους περιβάλλον. Επομένως η ζωή, στις πολλαπλές της εκφάνσεις, είχε και αυτή την έκφρασή της μέσα από τις λέξεις και το τραγούδι, ως υλοποίηση ενός πνευματικού επιπέδου. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν λέξεις στη γηγενή γλώσσα, που συνυφαίνουν το υλικό επίπεδο με το πνευματικό επίπεδο, με έναν ποιητικό τρόπο που εμποδίζει την κυριολεκτική μετάφραση σε άλλες διαλέκτους.

                                   «Το Apapachar είναι η πιο όμορφη λέξη που έχει δώσει το Nahuatl στην ισπανική γλώσσα,

                                                              γιατί σημαίνει να αγκαλιάζεις ή να χαϊδεύεις με την ψυχή».

Η σοφία του κελτικού πολιτισμού αξίζει μια ιδιαίτερη ενότητα, αφού, μέχρι σήμερα, φτάνουν οι απόηχοι του μαγικού αλφαβήτου του και όλη η ομορφιά της προέλευσης των παραμυθιών και των υπερφυσικών όντων, αποτέλεσμα της προφορικής μετάδοσης της αρχαίας ιστορίας του. Αυτό το αλφάβητο, γνωστό με το όνομα των ρούνων, ήταν ιερό. Η σκανδιναβική ή η κουλτούρα των Βίκινγκ λέει ότι δόθηκε από τον Θεό Όντιν, τον μεγάλο δημιουργό που μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ήταν ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσε με τον λαό του για να τους στείλει τις ευλογίες του ή να τους προειδοποιήσει για τους εχθρούς τους. Είχε θεϊκό χαρακτήρα, αλλά έπεσε σε αχρηστία όταν ο Χριστιανισμός το θεώρησε παγανιστικό, καταδιώκοντας έντονα όσους το χρησιμοποιούσαν.

 «Αυτή η μοναδική γενετικά πρωτόγονη γλώσσα, πατέρας όλων των ανθρώπινων γλωσσών, είναι οι ΡΟΥΝΟΙ, που με άγια χέρια χάραξαν οι πρώτοι ανθρώποι σε πέτρες». Κρουμ Χέλερ. Ρουνικό μάθημα.

Οι λέξεις προκύπτουν από τη συνένωση διάφορων ήχων ή φωνημάτων, που δίνουν  όνομα σε κάθε υπάρχον πράγμα, αλλά υπάρχουν λέξεις που, όντας μη αντιληπτές στο ανθρώπινο αυτί, δεν μπορούμε να τις προφέρουμε.

Οι Λέξεις και η επίδρασή τους

 «Το αποτέλεσμα των προφορικών λέξεων πρέπει να υπολογίζεται με ευγένεια. Λοιπόν, πολλές φορές πληγώνουμε τους άλλους με τα λόγια, με ασυνείδητο τρόπο» Samael aum Weor. Λογος Μαντραμ Θεουργία.
Οι λέξεις είναι ο καθρέφτης της σκέψης. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε χωρίς λέξεις. Υπάρχει μια ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ της τάξης και της διαύγειας της σκέψης, αφενός, και των εκδηλώσεων μέσω της γλώσσας, από την άλλη.
Έχουμε περισσότερες μορφές κοινωνικής επικοινωνίας και μέσων, αλλά η διαπροσωπική επικοινωνία έχει ζημιωθεί.
Λόγω της εξαθλίωσης του πολιτισμού, υποβαλλόμαστε και σε εξαθλίωση της γλώσσας, εμποδίζοντας την επικοινωνία σε βάθος, πέφτουμε συχνά στην επιφανειακή επικοινωνία και δεν μπορούμε να εκφράσουμε μια ιδέα, ένα συναίσθημα κ.λπ.


Αυτό που λέμε, ο λόγος, έχει εποικοδομητική ή καταστροφική επίδραση ανάλογα με το περιεχόμενό της. Συμπεριλαμβανομένου και του τονισμού και της μη προφορικής γλώσσας που εφαρμόζεται. Αναμφίβολα, η επίδραση των λέξεων εξηγείται από το είδος της ενέργειας με την οποία είναι εμποτισμένο και την πρόθεση με την οποία εκπέμπεται. Αυτή η ιδιότητα των λέξεων, στον εσωτερισμό, ονομάζεται: «Γεωμετρία του λόγου».

«Οι λέξεις παράγουν αντικειμενικά γεωμετρικά σχήματα.
Τέτοια σχήματα γεμίζουν με κοσμική ύλη και κρυσταλλώνονται υλικά.»

Samael aum Weor. Λογος Μαντραμ Θεουργία.

Ο Δημιουργικός Λάρυγγας

Ο λάρυγγας και η μήτρα όχι μόνο μοιάζουν φυσικά μεταξύ τους: έχουν ένα κοίλο, κενό και υγρό κανάλι, αλλά επίσης αυτά τα όργανα έχουν παρόμοιες αντιδράσεις, κλείνουν ή διαστέλλονται ανάλογα με το ερέθισμα και τα δύο συντονίζονται από το παρασυμπαθητικό σύστημα.
Έτσι, όπως μπορεί να κυοφορηθεί μια ζωή στη μήτρα, μπορούν να δημιουργηθούν λέξεις στον λάρυγγα των οποίων η επίδραση βοηθά στη βελτίωση του περιβάλλοντος μας και του εαυτού μας.
Η δράση στο επίπεδο της συνείδησης, εκμεταλλευόμενη τη δονούμενη ενέργεια που παράγει ο οργανισμός μας, για να δημιουργήσουμε την αυτοαναγέννηση μας, είναι δυνατή μέσω των πρακτικών που παραδίδονται στα μαθήματα αυτογνωσίας μας.
Το να είμαστε συνειδητοί στο μεγέθος και την εμβέλεια των λέξεων που εκπέμπονται, προκειμένου να δημιουργήσουν, είναι η πρόκληση κάθε μαθητή της αυτογνωσίας.

«Ο λάρυγγας είναι μια Μήτρα, όπου κυοφορείται ο λόγος.»
Samael Aum Weor. Πύρινο Ρόδο.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την υπέροχη δύναμη των λέξεων με συνειδητό τρόπο, σας προσκαλούμε να εγγραφείτε στο δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης, σεμινάριο αυτογνωσίας, που μεταδίδει το ίδρυμά μας. Και εκεί θα πάρετε τα εργαλεία και τις πρακτικές για να το πετύχετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βασίλης Βασιλόπουλος

Συνήθως απαντά εντός μιας ημέρας

Powered by WpChatPlugins